NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut  
 
Pleegouders versterken in Vlaanderen
Pleegouders Versterken in Opvoeden - Geweldloos Verzet (PVO-GV) is een geprotocolleerde behandeling, ontwikkeld in Vlaanderen. Het programma is gericht op pleegouders die pleegkinderen tussen 6 en 18 jaar met externaliserend probleemgedrag opvangen. De behandeling bestaat uit gemiddeld tien sessies bij het pleeggezin thuis, met tussentijdse telefonische ondersteuning.

De behandeling is gebaseerd op de principes van de methodiek Geweldloos Verzet, ontwikkeld door de Israëlische psycholoog Haim Omer. Vier interventiegebieden komen aan bod: emotieregulatie, activeren van een ondersteunend netwerk, actief verzet tegen probleemgedrag, en relatiegebaren. Relatiegebaren zijn handelingen die pleegouders onvoorwaardelijk en systematisch inzetten om hun relatie met het kind te verbeteren, zoals kleine signalen van waardering afgeven, het lievelingseten van het kind koken of iets leuks met het kind doen.

De behandeling wordt nauwkeurig beschreven in een trainingshandboek en ondersteund met educatief materiaal, zoals hand-outs, werkmappen voor pleegouders en dvd's.

Wat levert het op?

De effectiviteit is nagegaan middels een randomised controlled trial met 31 gezinnen in een experimentele groep (PVO-GV) en 31 gezinnen in een controlegroep (reguliere pleegzorgbegeleiding). Metingen voor en na de interventie en drie maanden later toonden vooral op lange termijn hoopgevende resultaten op verschillende uitkomstmaten. Er was sprake van kleine tot middelgrote gunstige effecten op het vlak van gedragsproblemen bij pleegkinderen en gezinsbelasting en opvoedgedrag bij de pleegouders. Daarnaast rapporteerden pleegmoeders een uitbreiding van het ondersteunend sociaal netwerk en een betere aanpassing van het pleegkind aan het pleeggezin.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Frank Van Holen van Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel.
NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut