NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut  
 
 
Onderzoek naar het stoppen van pleegouders
Onderdeel van het project Actieonderzoek continuïteit pleegzorg is een onderzoek naar het stoppen van pleegouders.

We weten dat jaarlijks veel pleegouders stoppen met het pleegouderschap, maar het is nog niet bekend onder welke omstandigheden dit gebeurt en hoe pleegouders deze beëindiging ervaren. Daarom is een vragenlijst uitgezet bij pleegouders die in 2017 of 2018 zijn gestopt. Twintig pleegzorgorganisaties verleenden hun medewerking; zo hebben we meer dan tweeduizend gestopte pleegouders kunnen bereiken. We hebben bijna 550 bruikbare ingevulde vragenlijsten ontvangen. De gegevens uit deze vragenlijsten worden aangevuld met de opbrengsten uit twee focusgroepen, waarin we met ongeveer 25 gestopte pleegouders verder hebben gesproken.

De onderzoekgroep bestaat uit zowel bestand- als netwerkpleegouders, waarbij alle vormen van pleegzorg zijn meegenomen: langdurige, crisis- en weekendpleegzorg.

Vragenlijst

We hebben de pleegouders gevraagd welke redenen er waren om te stoppen als pleegouder. Daarnaast hebben we gevraagd hoe zij de ondersteuning en begeleiding hebben ervaren gedurende en na het pleegouderschap. Ook hebben we gevraagd op welke manier de laatste plaatsing beëindigd is en hoe pleegouders het contact met de pleegzorgorganisatie hebben ervaren. De respondenten hebben ook verteld welke verbeterpunten zij zien.

Met al deze informatie kunnen we aanbevelingen geven voor de praktijk om het onnodig stoppen van pleegouders te voorkomen en om pleegouders die toch besluiten te stoppen beter te begeleiden.

De resultaten en aanbevelingen kunnen naar verwachting rond de zomer met jullie gedeeld worden.
NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut