Verduurzamen met je VvE? Jij kunt het verschil maken |
|
Bezit je een tochtig appartement? De kans is groot dat energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, alleen mogelijk zijn als je dat gezamenlijk organiseert. Dus overeenstemming bereikt binnen je Vereniging van Eigenaren (VvE). Toch zijn er VvE’s die hierin slagen — en steeds vaker. Wat die succesvolle VvE’s gemeen hebben? Het begint met één bewoner. Eén iemand die zich vastbijt, anderen weet te enthousiasmeren en stap voor stap beweging in gang zet. Misschien ben jij dat wel?
Trots op verandering dichtbij huis
Lodewijk Berkhout is zo’n bewoner. Wat begon als een idee, groeide uit tot een project waarbij 200 appartementseigenaren besloten om samen te investeren. Met als resultaat een energiezuinig gebouw waarbij achterstallig onderhoud ook meteen is aangepakt. Dat ging niet vanzelf. Het begon met nagenoeg lege VvE-vergaderingen en sceptische buren. Maar Lodewijk gaf niet op. Hij deelde persoonlijke verhalen, ging langs de deuren, organiseerde bijeenkomsten en bouwde aan vertrouwen. En nu? Nu zijn de werkzaamheden van de VvE in volle gang en merken eigenaar-bewoners direct een zichtbaar en voelbaar resultaat. |
|
|
|
Geen gemakkelijke weg, wél de moeite waard
De weg ernaartoe is niet zonder obstakels. Lodewijk stak bergen vrije tijd in het project, bijvoorbeeld om eigenaar-bewoners betrokken te krijgen. Het is een bekende uitdaging waar veel VvE’s tegenaan lopen. Het goede nieuws? Eén gemotiveerde bewoner kan anderen in beweging krijgen. Lodewijk begon in zijn eentje, met een vaag plan en veel vragen. Maar zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Hij bleef uitleggen, luisteren, informeren en verbinden — en nu is het project realiteit.
Elke succesvolle VvE, begint met een enkeling die denkt: “Er moet toch iets kunnen?” Die eerste stap is vaak het moeilijkst, maar ook het belangrijkst.
Jij kunt het ook
Misschien herken je het: Je hebt duurzame ideeën voor jouw VvE, maar je voelt je alleen. Of je denkt dat de anderen toch niet willen. Laat je daar niet door tegenhouden. Verandering begint klein. Door in gesprek te gaan, vragen te stellen, informatie te delen.
Je hoeft het niet alleen te doen, maar je kunt wél de eerste zijn. De aanjager. En je zult merken: als mensen zien dat het ergens toe leidt, sluiten ze zich vanzelf aan. Veel gemeenten organiseren laagdrempelige bijeenkomsten waar appartementseigenaren ervaringen uitwisselen.
Laat je inspireren door echte verhalen uit de praktijk
Wil je weten hoe anderen dit aanpakten? Hoe zij obstakels overwonnen en uiteindelijk trots terugkijken op hun keuze? Download dan gratis het boek De lange hordenloop van journalist Frank Steenkamp. Hierin lees je over twee Amsterdamse VvE’s – waaronder die van Lodewijk – die hun gebouw stap voor stap verbeteren.
Of luister naar de podcast Met honderden buren verduurzamen. Hoe dan?
Zit je in een kleine VvE?
Ben je appartementseigenaar in een kleine VvE? Bekijk dan of je gebruik kunt maken van de Stimuleringslening kleine VvE met NHG voor het nemen van energiebesparende maatregelen en wegwerken van achterstallig onderhoud.
Een gezamenlijke aanpak met je VvE is niet makkelijk. Maar het is wél mogelijk. En de impact is groot: voor je wooncomfort, je energiekosten én de toekomst van je woning. Wacht niet op anderen. Zet de eerste stap, deel je idee en zoek medestanders.
|
|
|
|
|